Geografia

El terme municipal d'Almedíxer limita amb Ahín, Algímia d'Almonesir, Assuévar, Castellnovo, Soneja i la Vall d'Almonesir


El terme municipal d'Almedíxer està enclavat íntegrament dins del Parc natural de la Serra d'Espadá. El seu terme municipal posseeix una extensió de 20'97Km2 i compta amb una de les reserves de sureres més importants d'Europa, així com amb gran abundància de pins i carrasques.


Està situat en el seu vessant meridional, en el sector SE de la comarca de l'Alt Palancia. La seua orografia és accidentada, amb punts d'altures de 918 metres (Herrera), 964 metres (Penya Blanca) i 979 metres (Cullera).


Mitjà natural:


Un dels factors determinants en el paisatge d'Almedíxer és l'aflorament d'areniscas o com se'ls crida en la serra “roig”. La disposició dels estrats i la seua duresa conformen el seu relleu característic en afilades crestes i penya-segats que s'intercalen amb formes més suaus ocasionats per materials més erosionables.


Aquest territori, lliure de calç, originat per les areniscas permeten, al costat d'altres factors com la pluviometria i la temperatura suavitzada pel proper mar Mediterrani, que en els vessants d'Almedíxer es desenvolupe la surera, bosc relicte a la Comunitat Valenciana i que ací perdura, sent aprofitada la seua escorça “el suro” de manera tradicional per als seus múltiples usos.


La “saca del suro” forma part del patrimoni etnogràfic d'Almedíxer i és font de recursos econòmics renovables i sostenibles. Es porta cap a l'estiu quan l'arbre està en la seua màxima activitat vegetativa ja que és llavors quan és menys probable causar-li ferides.


Un clar exemple d'aquest frondós bosc ho tenim en el barranc d'Almazor, tresor natural on la surera s'entremescla amb falgueres, llorers bords, carrasques, pins i alguns castanyers. De singular bellesa és “La Castanyera” castany monumental de més de quatre-cents anys.


No lluny dels frondosos boscos de surera en àrees de matoll i penyals és on habiten endemismes d'alt valor biogeogràfic alguns exclusius del sud de Castelló o fins i tot de la Serra d'Espadá, com la Miuartia valentina, el clavell de muntanya (Dianthus multiaffinis), la anteojos (Biscutella calduchii) o la centaurea (Centaurea paui), que amb les seues flors de vius colors alegren els passejos primaverals o estiuencs.


La fauna és abundant i diversa, destacant les rapaços, entre les quals sobreix l'amenaçada àguila perdicera que comparteix territori de caça amb l'àguila marcenca. Freqüent és veure-la en les vesprades d'estiu ensinistrant a les seues cries en l'art de caçar colobres. A la nit és habitual escoltar al bagaleu i lluny de la població, en entorns més tranquils, s'identifiquen els característics udols del mussol real. Entre la resta d'avifauna cal destacar al sorollós gaig fonamental per a la dispersió de la surera ja que enterra gles per al seu posterior consum i algunes d'elles són oblidades, germinant posteriorment.


El senglar, la rabosa, la geneta, la fagina o el teixó, són espècies fugisseres que ens podem trobar entre la posada i l'eixida del sol. No ens podem oblidar de les diferents espècies existents dels interessants i protegits ratapinyades, vertaders insecticides naturals que mantenen a ratlla a mosquits i altres espècies.

Almedíjar
Calle barrio
Pueblo
Iglesia

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Almedíjar, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaza del Ayuntamiento, 1, Ajuntament de Almedíjar, 12413, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).